top of page

O pățanie de pomină

Acum un veac, un copil pleacă la grajd să mulgă vaca. Iar copilul era nimeni altul decât Timotei Cipariu. Dacă ați fi acum în locul lui, în curtea casei, și aveți în față: - o bute cu apă, - un cander gol, - un clop cu fir de ai, - o buică mai veche - un lompaș

Care dintre obiectele de mai sus vă este neapărat necesar ca să mergeți la vaci? Un detaliu suplimentar: e sărbătoarea de Sf Gheorghe și oamenii spun că atunci apar strigoaicele!

Pentru a găsi traducerea cuvintelor, o mână de ajutor: https://luciansin.files.wordpress.com/…/dictionar-complet2.…


Iar mai jos, aveți un fragment din amintirile copilăriei lui Timotei Cipariu, care vă poate da cel mai important indiciu:

„Pre la noi cred oamenii că strigoaiele, fermecând vacile, le iau laptele.. Mai cred că în ziua de Sîn Giorgiu toate strigoaiele se suie pe câte o vacă și cine-și pune în pălărie un fir de ai încolțit, le vede călărind pe vaci..." Descrierea e însoțită de versuri care trădează mult umor și auto-ironie: "Ci o minune, spaimă! Ce-mi fu să văz odată! Pre biata vacă o babă călărea. Mugea cât parcă lumea se sparge tremurată Și-n loc plecară toate, în fugă asupra mea (...) Văzând io că nu-i glumă, trag aiul de la frunză Și-l rup în jumătate, și jumătate-arunc; Să vezi fugă de babe, sări nd cum să se-ascunză De arma-înfricoșată în mâna unui prunc.” (Timotei Cipariu, Scrieri literare, Ed. Fundației literare Satul Românesc, 2005, p. 51) Fotografiile sunt realizate în Pănade de Daria Gizdavu.

6 views0 comments
bottom of page