top of page

Trei elevi, un steag, nici un făptaș

Povestea liceanului de odinioară, scrisă de Ion Agârbiceanu, se încheie cu incredibila ispravă a unor trei liceeni de a pune steagul românesc pe catedrala Blajului, pe la început de secol XX... S-au ascuns atât de bine să nu fie găsiți nici ei nici steagul, încât sperăm ca în timpul jocului să le găsiți ascunzătorile!

Aici aveți un link spre filmul "Flăcări pe comori", în regia lui Nicolae Mărgineanu, cu un scenariu semnat de Ion Brad, adaptare după mai multe romane și nuvele ale lui Ion Agârbiceanu. La secunda "50 puteți vedea momentul în care un elev - un alpinist, evident - pune steagul pe catedrală. Urmează imagini care astăzi par să fie arhivă: interiorul școlii, curtea, catedrala... Scurtă reconstituire a finalului de roman "Licean... odinioară", cu Claudiu Bleonț în rolul principal.

https://www.youtube.com/watch?v=XqltxFQG66w

Ce înseamnă un steag, azi, pentru noi? Unii sunt din generația care a așteptat - inconștient,

în surdină, fără să știe prea bine seama ce - să rupă steagurile, să dea o gaură și să nu mai vadă stema Republicii Socialiste... Alții l-au cunoscut cu stema regală... Pentru toți, oriunde, steagul e un simbol de identitate.Cel mai frumos e însă atunci când stă alături de alte steaguri, ca un semn de salut, ca semn al dialogului și al deschiderii spre celălalt.

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page